dinsdag 18 oktober 2016

Boekverslag "Bint"


                                                                                                                                        
                                                                                                                                                          Carin Kramer
                                                                                                                                                           V6B
                                                                                                                                                           18-10-16


Mijn mening


Bint, een boek geschreven op basis van de Nieuwe Zakelijkheid. Ik las dit boek ook naar aanleiding van de Nieuwe Zakelijkheid, waarover ik met een groepje een opdracht moest maken. De Nieuwe Zakelijkheid benadrukt korte zinnen met zo weinig mogelijk bijvoeglijke naamwoorden zodat slechts wat nodig is verteld wordt. Naar mijn mening vallen deze kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid naarmate de lezer het boek leest steeds minder op, het begint te wennen. Het verhaal, wat over stalen tucht gaat, wordt zeer interessant beschreven. In het boek is ook te zien dat het boek in 1934 al is geschreven, Bordewijk gebruikt namelijk nog de hij/zij werkwoordvorm voor jullie. In principe is dit geen probleem om te lezen, het valt echter wel op en het is dus te zien dat het een oud boek is. De verhaallijn is redelijk ingewikkeld en de lezer moet dus ook goed het verhaal in zich opnemen om alle informatie mee te krijgen. Dat vond ikzelf niet erg, het was namelijk een interessant boek om te lezen. Voor mijn leeftijdsgenoten is het in principe niet echt een aanrader, het is namelijk geen boek van deze tijd, toch zou het niet verkeerd zijn om het boek te lezen aangezien het van een goed literair niveau is.



Samenvatting


Als nieuwe leraar wordt De Bree aangenomen op een middelbare school. Aan het hoofd staat directeur Bint. Volgens Bint sluit het onderwijssysteem slecht aan op de eisen van de maatschappij. Voor een beter aansluiting is hij van mening dat het onderwijssysteem moet veranderen. Op deze school heerst dan ook een stalen tucht, die vijf jaar tevoren is ingevoerd. Een ‘product’ van deze tucht is klas 4D (‘de hel’). Bint: “Die klas is uniek. Zo één heb ik er nog nooit kunnen vormen, vóór deze.” De Bree denkt dat hij mentaal en fysiek sterker is dan de klas en verklaart hen de oorlog “zonder ophouden, het hele schooljaar door…”. De voorgaande leraar van ‘de hel’ is er weggepest. De Bree past zich, net als alle andere leraren, al snel aan het systeem van Bint aan.

Na ontvangst van een slecht kerstrapport pleegt de leerling Van Beek zelfmoord. Bint wist dit van tevoren, maar hij nam geen maatregelen. Er ontstaat een oproer onder de leerlingen, maar ‘de hel’ slaat deze neer, geïnstrueerd door Bint. Op een stoïcijnse manier zegt hij: “De school komt er beter uit tevoorschijn. Aardbeving is meestal bergvorming, en ons ontzag gaat naar de bergen.” Tijdens een schoolreis worden twee leerlingen door een medeleerlinge zwaar afgestraft, omdat ze, tegen de instructies in, hun eigen gang gaan.

Aan het eind van het schooljaar besluit de Bree toch les te blijven geven. Na de vakantie hoort hij dat Bint ontslag heeft genomen. Hij heeft zich het incident met Van Beek toch meer aangetrokken. Hierdoor blijkt dat Bint niet opgewassen was tegen zijn eigen systeem. Alle leraren zijn verslagen en Donkers neemt zijn plaats in. De Bree wil Bint thuis nog opzoeken, maar treft hem niet thuis. Klas 4D is overgegaan naar de examenklas, maar De Bree wil nog steeds geen vrede met hen sluiten. Het blijft oorlog.


Bron


Altveer, E. v. (2012, december 3). leesdossier Else van Altveer. Opgehaald van leesdossier-else-van-altveer.blogspot.nl: http://leesdossier-else-van-altveer.blogspot.nl/2012/12/bint-ferdinand-bordewijk-nieuwe.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten